Det är inte alltid en tittare kan eller vill se en video med ljud. Då är undertextning en förutsättning för att videons budskap ska nå fram. Undertextning kan komma i några olika varianter, den kan antingen vara inbränd eller som en separat fil. I den här artikeln går jag igenom skillnaderna och visar hur du använder separata undertextfiler på dina leveranser från Top of Heart.
Inbränd vs. separat undertext – vad är skillnaden?
Om en video har inbränd undertext innebär det att textningen är en del av bilden. Det går inte att ta bort texten och den går heller inte att ändra utan att byta ut videon. Fördelen med det är att du redan har allt i samma fil. Visar du en video med inbränd undertext kan du vara säker på att texten alltid syns oavsett vilken plattform eller videospelare du använder.
I en video med separat undertextfil innehåller bilden ingen textning alls. Undertexten ligger i en separat textfil som synkas med videon. Fördelen med det är att tittaren själv kan välja om de vill att undertexten ska synas eller inte. En undertextfil kan också översättas till olika språk så att tittaren kan välja rätt språk och samma film kan användas i flera regioner och blir tillgänglig för fler. I stort sett den enda nackdelen är att det blir ett litet steg till i processen när videon ska publiceras och några få plattformar saknar stöd för separat undertextning överhuvudtaget.
När ska man använda inbränd eller separat undertext?
Det finns inget rätt eller fel här och mycket styrs av den plattform du väljer att publicera videon på. Vi har valt att leverera våra korta videos med inbränd text. De kortare videorna är mer anpassad för sociala medier där bland annat Instagram saknar stöd för separat undertextning. Korta videos konsumeras också i större utsträckning på mobilen där sannolikheten är högre att tittaren vill se videon utan ljud.
Det blir också enklare för dig att snabbare publicera de korta videorna då det extra steget som separat undertextning innebär försvinner.
I våra längre leveranser, som är ca. 2 minuter eller längre, levererar vi normalt sett med separat undertextning. Dessa videos lever oftast på en hemsida eller videoplattform som YouTube eller Vimeo. Sannolikheten är större att tittaren ser videon med ljud och kanske vill stänga av undertextningen. Har du internationella besökare på din hemsida vill du troligtvis också bara lägga upp videon en gång och ha undertextningen på alla de språk du behöver istället för en video för varje språk.
Så lägger du upp separata undertexter
Här kommer guider för några av de mest populära plattformarna att dela din video på. Undertexten ligger i en separat fil som oftast har samma namn som videofilen men med filtypen .srt, har du en film som är översatt till flera språk har du en undertextfil per språk.
YouTube
I samband med att du laddar upp din video finns möjligheten att lägga till undertexter under fliken ”Videokomponenter”.

Klicka på lägg till och välj därefter ”Överför fil”, välj alternativet ”Med tidkodning” om du får frågan och fortsätt därefter med att ladda upp undertextfilen för din video.
Du kan även lägga till undertexter i efterhand genom att gå till ”Undertexter” i vänstra menyn när du är inne i YouTube studio.
För mer detaljer se YouTubes hjälpartikel här.
Vimeo
Efter att du laddat upp din video till Vimeo, gå till ditt videobibliotek och öppna inställningarna för videon. Bland knapparna till höger, klicka på [CC] knappen.

I panelen som dyker upp kan du lägga till nya undertexter. Klicka på plustecknet och därefter ”Choose file” och bläddra fram rätt undertextfil för videon du redigerar. Du väljer språk för varje ny undertextfil du laddar upp. Kontrollera att undertexten är aktiverad genom att den lilla knappen till vänster om undertextfilen lyser blått.
Du kan läsa mer om processen i Vimeos hjälpartikel här.
Börja skapa ett nytt videoinlägg. Efter att du valt din video visas möjligheten att lägga till en undertextfil. Klicka på ”Välj undertexter” och ladda upp undertextfilen för videon du just valt.

I skrivande stund går det bara att lägga till separat undertextning när du publicerar från en dator, inte från telefonen.
Läs mer i hjälpartikeln från LinkedIn här.
Skapa ett nytt videoinlägg, när du valt videon till inlägget visas knappen ”Videoalternativ”.

Klicka på videoalternativ och därefter ”Lägg till texter”. Tryck på knappen ”Ladda upp” och välj undertextfilen som hör till videon.
Du kan även lägga till undertexter efter du publicerat genom att redigera ditt inlägg.
För mer information om hur du använder undertexter på Facebook, läs deras hjälpartikel här.
Instagram har i skrivande stund inte stöd för separata undertextfiler. Ladda istället upp en video med inbrända undertexter.
TikTok
TikTok har i skrivande stund inget stöd för separata undertexter.
Saknar du någon plattform i listan? Hör av dig så kan vi undersöka möjligheterna att lägga till den. Har du beställt en film av oss är du alltid välkommen att ställa frågor kring processen och hur du distribuerar dina videos på bästa sätt. Kontakta bara din projektledare så hjälper vi dig!